CUMBUCO - CEARA TERRA DA LUZ (LAND OF LIGHT)


"Cumbuco" är en av de bästa stränderna i Fortaleza-området, cirka 20 km från centrum och 25 km från flygplatsen. Här kan du njuta av friheten och lugnet, och känna atmosfären av en typisk liten fiskeby, som fortfarande är nästan orörd av internationell turism. Här finns, rena, tysta stränder, idealiska för att bada året runt, eller hyra en häst eller bara promenera på kokospalmkantade öde stränder. Snart kan man även spela golf här. Flera golfbanor är under byggnad. Utforska de berömda sanddynerna, ta en strandbuggy-tur för att se det spektakulära Sahara-liknande landskapet med små färskvattensjöarna, där du kan utföra "ski-bum" (sandsurfa nerför sanddynerna i sjön), hyra en jet ski eller rida på en bananbåt. Ett annat alternativ är att ta en buggy tur i slutet av dagen och njuta av en otrolig solnedgång.
Eller - varför inte bara ligga på stranden eller vid poolen och känna hur livet ler mot dig och dricka en kall öl eller två eller kanske en "Caipirinha"


"Cumbuco" är även perfekt som utgångspunkt för några dagars utflykt till "Jericoacoara" (se vidare i min blogg under "Jericoacoara här nedan)
Vill du känna på storstadsatmosfär så ligger "Fortaleza" väldigt nära för shopping och allt annat som en storstad kan erbjuda sina besökare.


 
Goda vindar och väderförhållanden gör Cumbuco till en av de bästa platserna i världen för året runt vindsurfing och kitesurfing till havs eller på en av de näraliggande sötvattensjöarna som ex. "Lagoa de Cauipe". Både Kitesurfing och vindsurfing instruktörer finns tillgängliga , samt att  all utrustningen finns att hyra på platsen.


Du hittar alla former av boende i "Combuco" men jag vill gärna rekommendera boende i 3 olika områden med "lyxlägenheter" till budgetpris precis vid stranden samt med pool i områdena; "Dreambeach", "Dream Village" och "Dream Ocean". Exempelvis kan du få en lägenhet med 3 sovrum samtliga med egna badrum från SEK870 (lågsäsong SEK620 & högsäsong SEK 1250).


JERICOACOARA - CEARA TERRA DA LUZ (LAND OF LIGHT)"JERICOACOARA" en by förutan gata, 300 km norr om Fortaleza, som ligger bortom den moderna världen av stress, tidsbrist, trafikstockningar och ändlösa köer. Jericoacoara är en plats där "gatorna" består av sand, där stränderna sträcker sig så lång ögat kan se och där det varma vattnet förenar sig i harmoni med palmerna som sakta svajar i brisen.
Fram till för 20 år sedan var "Jeri" en avskild enkel fiskeby. Det fanns inga vägar, elektricitet, telefoner, TV eller tidningar. Till och med pengar var sällsynta så det var mestadels byteshandel som gällde som fisk för ris och så vidare.
En av de mera kända attraktionen är "Pedra Furado" en bågformade klippa på stranden, bortom byn, som utgör en symbol för "Jeri".
I områden ligger otaliga sötvattensjöar bl.a. "Lagoa Azul, Lagoa Paraiso", höga sanddyner, långa stränder med små fiskebyar som man når med "buggy" eller varför inte häst. Populärt är att titta på solnedgången från "Sunset Dune" väster om byn (väldigt nära). Efter solnedgången varje kväll kan du se "Capoeristas" som utövar sin konst vid basen av sanddynerna. "Capoerira är en kamp som var förklädd till dans som slavarna från oilka afrikanska länder under slavhandeln för att dölja sin längtan efter frihet från sina ägare och förtryckare. Kampsort var inte tillåtet för slavar.
Nyår och Karneval är andra fantastiska upplevelser i "Jeri", Folkligt, festligt och fullspikat men inte så trångt som i Rio de Janeiro eller Salvador.

 

Även resan dit kan göras till en upplevelse av rang med Landrover längs stränderna, över vattendrag och förbi små fiskebyar längs vägen. Bilderna härovan visar starten som i det här fallet lämpligen kan göras från "Combuco". Returen kan sedan göras med buss på asfalterad väg innanför kusten. Sista biten till "Jeri" är dock väglös och företas med 4-hjulsdriven buss eller liknande vare sig man åker efter landsväg eller stränderna. Förslagsvis Landrover dit och buss via landsväg hem.

 

Här har vi nått det första vattendraget att passera men det kommer flera. Överfarten sker med mycket primitiva färjor som framdrives med olika metoder. Denna använder en propelleraxel med motor som man bara stoppar i vattnet varvid "färjan" rör sig långsamt framåt.Ibland behövs det lite rast och besöka "gentlemens" som bilden här ovan. Lite lunch smakar otroligt gott med "seafood"
Sedan går färden vidare med nya färjor.
Ibland lyckas man inte komma ändra fram så man får vada iland. Men vad gör det, vattnet är varmt, solen skiner och humöret på är topp. Ett härligt äventyr! Andra metoder att framföra färjorna är att staka sig fram eller att dra färjan över i ett rep.

En punktering är inte hela världen och efter en lite paus går färden vidare och vi anländer till "Jericoacoara" i solnedgången.

Nu har vi checkat in på vår mysiga "pousada" ätit en god middag på en av de otaliga restauranger i "Jeri" samt på morgonen därpå tar vi ett dopp i takpoolen med undebar utsikt över "Jeri".

Idag skulle vi bege oss till "Pedra Furado" som ligger en bit bort från byn. Normalt går man över ett berg om man inte är lat och hyr sig en "buggy" Några av oss kom på den "geniala" ideén att gå efter stranden efter som det var ebb. Som vanligt gäller regeln att "genväg är senväg" Havet kom tillbaka och vi fick ge upp och starkt försenade ta bergvägen istället. Men fram kom vi. Det var i alla fall mycket motion.


MORRO BRANCO - CEARA TERRA DA LUZ (LAND OF LIGHT

 "Morro Branco" i "Beberibe" ligger cirka 85 km öster(söder) om "Fortaleza" och är en lämplig dagsutflykt. Självklart kan man även med fördel bo på orten. Det finns ett antal alternativ för boende. Bad och sol i överflöd hela året om. "Lagoon Uruaú" är utmärkt för bland annat barnfamiljer. Morro Branco är först och främst känd för sina mångfärgade sandklippor som bildats genom erosion på stranden. Klipporna formar labyrinter som det är lätt att förvilla bort sig ibland. Området är även populärt för "buggy" turer bland klipporna efter stranden och sanddynor samt till sötvattensjöar och grottor. I en av sandstensgrottorna hittar du ett litet vattenfall som för tunnhåriga är rena lyckan efter som sägen säger att vattnet gör att håret växer ut igen. Som tunnhårig prövade jag givetvis om detta stämmer. Jag kan endast säga att resultatet blev magert! På torget i byn är sandkostnärerna verksamma med att göra de tradionella flaskorna med korn av dekorerad sand. Det är kolossalt fascinerande att se hur det går till att med sanden skapa bilder, texter med oerhörd precision endast genom att peta varje sandkorn tillrätta med en pinne! Sanden kommer bland annat från de mångfärgade klipporna i området. Klipporna innehåller sand av 11 olika färger.

CANOA QUEBRADA - CEARA - TERRA DA LUZ - (LAND OF LIGHT)

  

"Canoa Quebrada" är en gammal fiskeby endast 175 km öster om Fortaleza, vilken upptäcktes som turistdestination av bl.a. danska "hippies i början av 70-talet. Här kan du njuta av de natursköna dynerna och  röda klipporna, njuta av solen och bada i den lugna 30-gradiga blå-gröna oceanen. En outtömlig källa som ger inspiration och livgivande energi. Ett paradis där du låter dig vilsledas av solnedgången från toppen av sanddynerna eller en tur med "buggy" längs stränder, klippor och dyner. Varför inte en segeltur med  en "jangadas" - tradionell fiskebåt eller ta en ridtur med häst. För de mer avancerade erbjudes även "Kite surfing", Cliff gliding" Capoeira eller varför inte äventyrsfyllda promenader genom fiskebyarna där du även finner "ecological trails" genom Canoa Quebrada.
Maten domineras av fisk & skaldjur, men det erbjudes också många andra läckra rätter. "Broadway" är platsen (byns huvudgata) där du hittar "shopping" restauranger och nattklubbar. På kvällarna och fram till soluppgången gungar "Broadway" av olika rytmer som Forró, rock m.m. Här står "Bob Marley" i centrum och en och annan underbar drink som "Caipirinha" kan avnjutas. Detta "Mecca" för "backpackers" skapar en atmotsfär som tillsammans med natursköna omgivningar utgör ett paradis för alla sorters turister året runt. Boende hittar du allt från enkla "pousadas" till lite mer lyxiga varianter.

RSS 2.0