BRASILIEN I ETT NÖTSKAL

Det här lilla videoklippet illustrerar på ett bra sätt Brasiliens "Hjärta".
Livsglädje trots mångas fattigdom där musiken, fotbollen och just
glädjen att leva står i centrum för gemene man. Något som även
du som turist blir en del av, i kontakt med oerhört vänliga och
öppna människor. Jag har upplevt ytterst få länder där det är så
lätt att få kontakt med människor och där livsstilen gör att du snabbt
går ner i varv och bara njuter av tillvaron och omgivningarna.
"Du lever här och nu" och tänker inte på morgondagen!

BRASILIEN (REPÚBLICA FEDERATIVA DO BRASIL) I ETT NÖTSKAL
Brasilien har en folkmängd på nästan 190 miljoner och en yta på 8,511,965 kvadrat km vilket är 19 gånger större än Sverige. Brasilien är Sydamerikas största och världens femte största land, både till ytan och till folkmängden. Ekvatorn går igenom Brasiliens norra del ungefär i höjd med staden Macapá och södra vändkretsen i höjd med Sao Paulo. Landets bredd, 4319km är nästan lika långt som från norr till söder, 4394 km. Landet gränsar till alla länder i Sydamerika utom Ecuador opch Chile. Övriga Sydamerika har Spanska som modersmål men i Brasilien talar man Portugiska. Landets folkmängd utgör mer än hälften av Sydamerika varför Portugiska blir det största språket.

Brasilien har genom åren vuxit till Sydamerikas ekonomiska och politiska stormakt. Landet har mycket stora naturtillgångar och exporten av bland annat industriprodukter och råvaror växer kraftigt. Inte minst biobränsle, Etanol som tillverkas av sockerrör. Brasilien är också världens största producent av kött.
Valutan Real (i plural Reais) har under senare år förstärkts mot Amerikanska dollar och även i dessa kristider fortsätter den att hålla stark nivå. Värdet för en (1) BRL är idag cirka 4 SKR. Du kan växla BRL hos FOREX.

Stadskicket är federal republik och president till december 2010 är Luiz Inácio Lula da Silva (PT) från Arbetarpartiet (Partido dos Trabalhadores, PT). Lula har ett förflutet bl.a. som fackföreningsordförande på det svenska företaget Scania i Sao Paulo. Många var skeptiska till en vänsterpolitker som President men idag är de flesta bedömare överens om att hans presidenttid har varit framgångsrik. Detta trots att hans parti inte är i majoritet. Han kan inte väljas om efter 2010, enligt konstitutionen, eftersom han då har suttit i två perioder.


BRASILIEN DÄR FOLKET, MUSIKEN OCH FOTBOLLEN ÄR I CENTRUM

Brasilien består av 26 delstater där Amazonas (huvudstad Manaus) med sina 1,570,745 kv.km är den största delstaten och Sergipe(huvudstad Aracaju) den minsta på 21,910 kv.km. Huvudstaden i Brasilien är numera Brasilia (Distrito Federal) och huserar den federala regeringen med President, senat och kongress.
Befolkningsmässigt så är delstaten Sao Paulo störst med sina över 40 miljoner. Minst är Roraima (huvudstad Boa Vista)med endast 391 000 innevånare. Delstaten ligger absolut längst norr ut i Brasilien.

VAD IMPONERAR MEST PÅ RESENÄRER TILL BRASILIEN?
Naturen 75%
Folket 52%
Med andra ord först naturen men därefter är det landets befolkning!
EN BLANDNING AV NATUR OCH LIVSSTIL!

NATUREN
Det är lätt att hitta enastående naturupplevelser i Brasilien allt från Vattenfallen i söder Iguacu, världens största våtmarksområde Pantanal, regnskogen i Amazonas eller sol och bad på inte mindre än 850 mil stränder eller tracking i Chapada Diamantina, Bahia Brasiliens Grand Canyon och mycket mera!
FOLKET
Brasilianare är mycket vänliga(vänligast i världen enligt amerikansk undersökning) och oerhört lätta att komma i kontakt med. Det kan räcka med ett leende, försök att prata lite portugiska eller kanske bara sätta upp tummen i vädret så har du en vän. För svenskar som är vana med ett visst "avstånd" när man pratar med varandra kanske blir överraskade av att detta avstånd är betydligt kortare i Brasilien samt att man gärna tar på varandra.
För brasilianaren i gemen, fattig som rik, står fotbollen och musiken i centrum.
Många har en ett verkligt passionerat förhållande till detta.
FOTBOLL
Brasilien är världens mest framgångsrika fotbollslandslag med fem VM-titlar.  Brasilien är det landslag som Sverige mött flest gånger i VM-sammanhang.Genom åren har den brasilianska fotbollen fått miljontals fans världen över på grund av deras offensiva och tekniska fotboll. Jogo Bonito (det vackra spelet), i Sverige ofta kallat "sambafotboll" har blivit synonymt med otrolig teknik, klacksparkar och fantastiska frisparkar. Många av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna har kommit från Brasilien.
MUSIKEN
Den brasilianska vardagen är fylld med musik och rytmer och är ett vanligt samtalsämne bland såväl gammal som ung. Rytmen är en del av hemligheten bakom den brasilianska fotbollen men finns också i språket och inte minst i kroppen. Landet är precis som USA en smältdegel av ursprungsbefolkning och en blandning av europeisk och afrikanskt ursprung. Det finns även en hel del befolkningsgrupper från arabiska och asiatiska kulturer. Det är här i denna blandkultur som den unika musiken uppstått även med influenser från den västerländska populärmusiken. Samban har sina rötter i afrikansk kultur och har i stor utsträckning sitt ursprung i delstaten Bahia dit många av 1800-talets slavar kom. Samban har sedan dess blivit lika med Brasiliens musik och därmed format en nationell brasiliansk identitet. Men från norr till söder finns mycket högst olika lokala musikstilar skilt från Samban. Bahia, brukar jag säga, är Brasiliens "Dalarna". Dalarna har precis som Bahia gett hela landet sin kulturella identitet utan att alla människor nödvändigtvis lever precis så överallt från norr till söder.

 


RSS 2.0