HUR MAN BLANDAR EN CAIPIRINHA!


    "Caipirinha" är en klassisk brasiliansk drink som görs på "Cachaca",
sockerrörsbrännvin eller som brasilianarna föredrar att kalla spriten;
"Pinga". Den framställes av färskpressad saft från sockerrör. "Cachaca"
 är ursprungsbetecknad från Brasilien.I systembolages ordinarie sortiment
finner du märket "Pitu" samt ett flertal andra sorter mot beställning
från 245 kr och uppåt. Namnet "Caipirinha" kommer från ordet "Caipiro"
som betyder bonde eller lantbo varför drinken skulle på svenska kanske
 översättas till "Bonddryck". Orsaken till namnet är förmodligen att i 
 början var "cachaca" och "caipirinha" något som bara dracks av den
fattigare befolkningen. Idag är "Caipirinha" eller "Caipifruta" (gjord på
passionsfrukt, ananas, jordgubbar etc,) en drink som avnjutes av de flesta
samhällsklasser och inte minst turister även om det fortsätter
 att vara en dominerande dryck bland den fattigare befolkningen.

Hur man blandar en "CAIPIRINHA" till angenäm styrka och smak!

Det är få drycker ute världen som kan representera ett helt land på samma sätt som "Caipirinha". Jag har (mest på skämt), av en högre funktionär från det brasilianska turistorganisation "EMBRATUR", blivit utsedd till "Nordisk Ambassadör för "Caipirinhans" kulturella spridande".  Nåväl, det är en himmelsk god och fräsch drink så vi går direkt till receptet så att även du framledes kan njuta av denna drink samt drömma dig bort till BRASILIEN!

Börja med att dela en saftig lime i två (2) delar. Normalt räcker det med en halv lime, men det går självklart bra med en hel också! Skär den mängd av frukten som du skall använda i mindre bitar. Lägg det sedan i ett  typ "whiskey"-glas.
Häll i två (2) rågade teskedar socker! Det skall helst vara brasilianskt socker men det går alldeles utmärkt att använda svenskt "finkorningt" socker. OBS! Andra alternativ finns inte!! Mosa nu samman frukt och socker med en "moddlare" (helst av trä). Det är mycket viktigt att sockret smälter helt och hållet i detta moment.

Fyll nu på 5 cl av det brasilianska sockerrörsbrännvinet "Cachaca". OBS inget annat duger! Utan detta blir det inte en "Caipirinha"! Fyll nu glaset till bredden, gärna först med lite krossad is och toppa med okrossad is tills glaset är fullt. Rör om en liten stund tills isen smält en aning samt att ytan är vätska. Stick gärna i ett kraftigt sugrör, avpassat till glasets djup, för att röra med samt dricka. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och drömma om BRASILIEN!

P.S Observera att sockret är en viktig ingrediens och reglerar drinkens harmoni. Vill du ha det sötare häll i mer socker och surare mindre. LYCKA TILL!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0