JERICOACOARA - CEARA TERRA DA LUZ (LAND OF LIGHT)"JERICOACOARA" en by förutan gata, 300 km norr om Fortaleza, som ligger bortom den moderna världen av stress, tidsbrist, trafikstockningar och ändlösa köer. Jericoacoara är en plats där "gatorna" består av sand, där stränderna sträcker sig så lång ögat kan se och där det varma vattnet förenar sig i harmoni med palmerna som sakta svajar i brisen.
Fram till för 20 år sedan var "Jeri" en avskild enkel fiskeby. Det fanns inga vägar, elektricitet, telefoner, TV eller tidningar. Till och med pengar var sällsynta så det var mestadels byteshandel som gällde som fisk för ris och så vidare.
En av de mera kända attraktionen är "Pedra Furado" en bågformade klippa på stranden, bortom byn, som utgör en symbol för "Jeri".
I områden ligger otaliga sötvattensjöar bl.a. "Lagoa Azul, Lagoa Paraiso", höga sanddyner, långa stränder med små fiskebyar som man når med "buggy" eller varför inte häst. Populärt är att titta på solnedgången från "Sunset Dune" väster om byn (väldigt nära). Efter solnedgången varje kväll kan du se "Capoeristas" som utövar sin konst vid basen av sanddynerna. "Capoerira är en kamp som var förklädd till dans som slavarna från oilka afrikanska länder under slavhandeln för att dölja sin längtan efter frihet från sina ägare och förtryckare. Kampsort var inte tillåtet för slavar.
Nyår och Karneval är andra fantastiska upplevelser i "Jeri", Folkligt, festligt och fullspikat men inte så trångt som i Rio de Janeiro eller Salvador.

 

Även resan dit kan göras till en upplevelse av rang med Landrover längs stränderna, över vattendrag och förbi små fiskebyar längs vägen. Bilderna härovan visar starten som i det här fallet lämpligen kan göras från "Combuco". Returen kan sedan göras med buss på asfalterad väg innanför kusten. Sista biten till "Jeri" är dock väglös och företas med 4-hjulsdriven buss eller liknande vare sig man åker efter landsväg eller stränderna. Förslagsvis Landrover dit och buss via landsväg hem.

 

Här har vi nått det första vattendraget att passera men det kommer flera. Överfarten sker med mycket primitiva färjor som framdrives med olika metoder. Denna använder en propelleraxel med motor som man bara stoppar i vattnet varvid "färjan" rör sig långsamt framåt.Ibland behövs det lite rast och besöka "gentlemens" som bilden här ovan. Lite lunch smakar otroligt gott med "seafood"
Sedan går färden vidare med nya färjor.
Ibland lyckas man inte komma ändra fram så man får vada iland. Men vad gör det, vattnet är varmt, solen skiner och humöret på är topp. Ett härligt äventyr! Andra metoder att framföra färjorna är att staka sig fram eller att dra färjan över i ett rep.

En punktering är inte hela världen och efter en lite paus går färden vidare och vi anländer till "Jericoacoara" i solnedgången.

Nu har vi checkat in på vår mysiga "pousada" ätit en god middag på en av de otaliga restauranger i "Jeri" samt på morgonen därpå tar vi ett dopp i takpoolen med undebar utsikt över "Jeri".

Idag skulle vi bege oss till "Pedra Furado" som ligger en bit bort från byn. Normalt går man över ett berg om man inte är lat och hyr sig en "buggy" Några av oss kom på den "geniala" ideén att gå efter stranden efter som det var ebb. Som vanligt gäller regeln att "genväg är senväg" Havet kom tillbaka och vi fick ge upp och starkt försenade ta bergvägen istället. Men fram kom vi. Det var i alla fall mycket motion.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0