BRASILIEN I ETT NÖTSKAL

Det här lilla videoklippet illustrerar på ett bra sätt Brasiliens "Hjärta".
Livsglädje trots mångas fattigdom där musiken, fotbollen och just
glädjen att leva står i centrum för gemene man. Något som även
du som turist blir en del av, i kontakt med oerhört vänliga och
öppna människor. Jag har upplevt ytterst få länder där det är så
lätt att få kontakt med människor och där livsstilen gör att du snabbt
går ner i varv och bara njuter av tillvaron och omgivningarna.
"Du lever här och nu" och tänker inte på morgondagen!

BRASILIEN (REPÚBLICA FEDERATIVA DO BRASIL) I ETT NÖTSKAL
Brasilien har en folkmängd på nästan 190 miljoner och en yta på 8,511,965 kvadrat km vilket är 19 gånger större än Sverige. Brasilien är Sydamerikas största och världens femte största land, både till ytan och till folkmängden. Ekvatorn går igenom Brasiliens norra del ungefär i höjd med staden Macapá och södra vändkretsen i höjd med Sao Paulo. Landets bredd, 4319km är nästan lika långt som från norr till söder, 4394 km. Landet gränsar till alla länder i Sydamerika utom Ecuador opch Chile. Övriga Sydamerika har Spanska som modersmål men i Brasilien talar man Portugiska. Landets folkmängd utgör mer än hälften av Sydamerika varför Portugiska blir det största språket.

Brasilien har genom åren vuxit till Sydamerikas ekonomiska och politiska stormakt. Landet har mycket stora naturtillgångar och exporten av bland annat industriprodukter och råvaror växer kraftigt. Inte minst biobränsle, Etanol som tillverkas av sockerrör. Brasilien är också världens största producent av kött.
Valutan Real (i plural Reais) har under senare år förstärkts mot Amerikanska dollar och även i dessa kristider fortsätter den att hålla stark nivå. Värdet för en (1) BRL är idag cirka 4 SKR. Du kan växla BRL hos FOREX.

Stadskicket är federal republik och president till december 2010 är Luiz Inácio Lula da Silva (PT) från Arbetarpartiet (Partido dos Trabalhadores, PT). Lula har ett förflutet bl.a. som fackföreningsordförande på det svenska företaget Scania i Sao Paulo. Många var skeptiska till en vänsterpolitker som President men idag är de flesta bedömare överens om att hans presidenttid har varit framgångsrik. Detta trots att hans parti inte är i majoritet. Han kan inte väljas om efter 2010, enligt konstitutionen, eftersom han då har suttit i två perioder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0